Metale ciężkie na naszych talerzach – czy musimy się ich obawiać?

Trudno o lepszy przykład groźnych dla człowieka substancji niż metale ciężkie. Przyczyniają się do rozchwiania układu immunologicznego, mogą powodować mutację genów, a także przekształcić ich ekspresję, przez co pojawiają się wiele problemów autoimmunologicznych, alergii czy nowotworów. Ogrom metali ciężkich mamy w środowisku – w końcu znajdujemy je w swojej diecie. Czy można zidentyfikować to zagrożenie znajdującymi się w żywności? Czym jest soeks ecovisor f4?

Pokarmy zanieczyszczone metalami ciężkimi

Zawartość metali ciężkich w jedzeniu i piciu jest bezpośrednim czynnikiem sprawczym nieżytów, tak pojawiających się stopniowo, jak i nagłych. Najgwałtowniejsze zaburzenia dobrostanu organizmu są związane z nadmiarem miedzi, rtęci czy astatu. Nie masz wyraźnych objawów? Schorzenia przewlekłe mogą mieć utajoną postać, a odzywać się po upływie pewnego czasu. Co w praktyce powodują substancje? Metale ciężkie wprowadzają zakłócenia do syntezy białka oraz zakłócają wytwarzanie energii. Naddatek metali ciężkich w środowisku może doprowadzić do masowego wzrostu umieralności na nowotwory. Do twojego ciała metale ciężkie przechodzą przez skórę, przez drogi oddechowe oraz drogą pokarmową. W naszym ciele gromadzenie się metali ciężkich przebiega przede wszystkim w obrębie narządów, które odpowiadają za detoksykację – usuwanie metalu, a więc nerek i wątroby. Ponadto, częstokroć stwierdza się gromadzenie się metali ciężkich w układach mięśniowym, kostnym i nerwowym. Jak widać, niezbędne może być zmierzenie wartości liczbowej, gdy wchłaniamy sporo metali ciężkich wraz z żywnością w ścisłym przedziale czasu. Nauka w tym celu stworzyła indeks PTWI, określający postęp pochłaniania metali w ciągu tygodnia.

Uważaj na miedź czy rtęć obecne w ulubionych potrawach

Czy powinno się całkowicie ufać wytwórcom pożywienia? Nakazana informacja nie traktuje metali jako składnika! Z tego powodu stworzono wiarygodny tester żywności soeks ecovisor f4. Jednak osoby, które nie zetkną się z tym urządzeniem, a chcą uniknąć metali ciężkich w swoim menu, muszą uwzględnić, że groźne cząsteczki mogą znaleźć się w popularnych artykułach:

Ołów – jego główne nośniki to marchewka, buraczki , seler, a także mięso wieprzowe oraz słodzone napoje gazowane.

Kadm – to często nadprogramowy składnik produktów mącznych, kasz i ryżu, a także kakao, czekolady i grzybów.

Rtęć – ten metal znajdziemy w kilkunastu gatunkach ryb, np. gardłoszu, mieczniku, węgorzu czy łupaczu, owocach morza, ewentualnie w konserwach z ryb.